HTML

Blogja blogja

Érdekességek a világból, gondolatok, vélekedések.

Friss topikok

Linkblog

2007.08.21. 15:45 blogja

Az iskolatáskák ortopédiai elemzése

Kezdődik az újabb tanév, és ennek a cikknek már régen itt lett volna az ideje. Minden szülőnek ajánlom figyelmébe a cikket.

A hipermarketekben olyan iskolatáskákat láttam, amelyeket a Német Gyermekortopédiai Intézet látott el ajánlásával. A probléma ott kezdődik, hogy ilyen intézet nincs. Egyesület van, amelynek tagjai különböző kapcsolódó szervezetek, klinikák stb.

Tehát aki ezt odaírta, annak gőze nem volt arról, hogy miről beszél, talán az ajánlás sem igaz. De ha mégis, akkor meg a német szakértők szakértelmével van baj.

Nyilván sok szülő bedől a reklámszövegnek, és mi tagadás, a táska háta valóban keményített.

Az iskolatáskák ortopédiai vonatkozásának magja azonban nem a háti rész keménysége.

Az alábbiakban kicsit tisztába teszem az iskolatáskák ortopédiai vonatkozásának elemeit, magyarán azt, hogy mit is kell tudni és figyelembevenni az iskolatáskák vásárlásánál.

Huszonnyolc évesen isiászom lett. Ez azt jelenti, hogy alig bírtam felülni, felkelni, fájt a derekam, és olykor még a farpofáim bizonyos izomkötegeiben is nyilallást tapasztaltam. Elég ciki ez ennyi idősen, és sok kortársam szenved hasonló tünetektől.
Jópár hónapig nem értem el javulást, aztán találkoztam egy csontkováccsal, aki elmagyarázta, hogy miért nem.

Semmi baja a derekamnak!

Az isiász nem kimondottan olyan betegség, hogy valamilyen szervi vagy szöveti elváltozás történne. Miután a csontkovács kikezelt (mondjuk 5% megmaradt, elviselem), kiderült, hogy túlpakoltam a táskám, a súly a vállaimon keresztül a gerincemre nehezedett és a csigolyáim egymásratorlódtak. Ezáltal bizonyos idegkiágazások nyomás alá kerültek, miáltal az agyam azt hitte, hogy fájdalmam van.

Ezért olyan furfangos ez a betegség; a baj nem ott van, ahol fáj!

Ezután beszéltem egy ortopéd szakorvossal, aki immár teljesen kiokított.

Amit az iskolás gyermekem hátáról tudni kell

Az iskolás időszak során, tehát kb. 18 éves korig amíg fejlődő szervezetről beszélhetünk, a gerincoszlopra gyakorolt hatások kritikusan fontosak. Az izomzat, az izületek, maga a gerincoszlop is folyamatosan fejlődik, változik, alakul, és abnormális hatásokra szükségszerűen abnormális elváltozásokkal válaszol.

Bármilyen súly, amit hátitáskával a hátra helyezünk, minden esetben a vállra nehezedik, a váll pedig a gerincoszlophoz csatlakozik, a súlyt tehát a gerincoszlopnak kell megtartanaira.

A gerincoszlopot azonban nem erre tervezték. A gyermek megpróbálja a súlyt elosztani a hátán azáltal, hogy előregörnyed. Ez okozza a mai gyerekek görbe testtartását, mert az izületeket a görbe testtartás szerint fejlődnek - ergo torzultan. Ezt a nem túl okos (legalább is ortopédiailag nem túl okos) lépést segíti a kemény hátú "anatómiai iskolatáska", ami talán már érthető, hogy mekkora agyrém.

Mindenesetre bár az ösztönös előregörnyedéssel a gyerek képes némileg csökkenteni a gerincoszlopra nehezedő súlyt, ez nem elég. A gerinccsigolyák torlódni kezdenek, majd a gerincvelőből kiágazó idegpályák nyomás alá kerülnek (ott ahol a "leggyengébb a láncszem", tehát ahol a legjobban érvényesül a nyomóerő), és kialakul az isiász, a derékfájdalom. Ha sokáig cipekedik a gyerek, az eredmény gerincsérv és akár meszesedés is lehet, ami már műtétet igényel, és nem teljes sikerrel.

Mindez azért, mert a szülő vagy nem tudja, hogy mire kell ügyelnie, vagy tudja de bedől a fentihez hasonló szlogeneknek. A mai iskolatáskák MINDEGYIKE! (kivéve egyet) teljesen alkalmatlan arra, hogy egészségben megőrizze a gyermekünk hátát, szerencséje csak azoknak a gyerekeknek van, akiknek nincs túlpakolva a táskájuk, de ez ugyebár nem jellemző.

Mindenesetre minden szülő felelős azért, hogy a gyermeke huszonéves korára milyen derékfájdalmaktól és milyen görbe testtartástól szenved.


De milyen az az iskolatáska, amelyik leveszi a súlyt a vállunkról?

Milyennek kellene lennie egy ilyen táskának?

1. Nyilvánvalóan képesnek kell lennie arra, hogy a súlyt átvigye a derekakra. A derék a gerincoszlop alatt van, és a derékra nehezedő súlyt már a lábak tartják.
2. Nem árt, ha azért jól is illeszkedik a háthoz.

Még sorolhatnék persze jópár tulajdonságot, szellőzést, tartósságot, de ortopédiailag ez lenne a fontos.

Hogyan lehet elérni ezt? Hát nyilván úgy, ahogy a baloldali képen látjuk: keményhéjjal, plusz ami nem látszik: deréköv.

Egyetlen gyártó gyárt ilyet, és bár több gyártana. Nekem is ilyen van, és kiegyenesítette a hátam.

Ez a szupertáska.




Lássuk milyen a Boblbee-táskám!

Keményhéjú!
A keményhéj: kemény. Ha az övet becsatoljuk és szorosra húzzuk, a keményhéjra nehezedő súly nem a vállpántokat fogja húzni, hanem a derékövre nehezedik.

Amikor 8-10 kilós táskával járok, olyan fura élményben van részem, hogy lötyög a vállpánt (lazára kell engedni!). Önkéntelenül is egyenesen tartom magam, kényelmesen, úgy mintha nem is lenne rajtam táska.

A combjaim persze tartják a súlyt, de nem a gerincem!

Döbbenetes élmény!

Olyan táskát találtam, amelyik minőségi, tartós, és nem hazudik, ha az egészségemről van szó. Drága, mégis olcsó, nem csak azért, mert akár tíz évig is jó, így ha kiszámolom a napi árát, kevesebbet kapok mint egy olyan szutyok esetében, ami csak két évig jó, és ráadásul közben még kényelmes, kiegyenesíti a hátam, és segít hogy elkerülhem a további isiászt.

A fenti képen látható éppen egy iskolatáska, és ugyan úgy tudom már nem gyártják (ha elég levelet írunk a gyártónak, talán újra nekiállnak! :)

Összefoglalóag, átgondoltam és táblázatba szedtem a táskák tulajdonságait, hogy igazán egyszerűen tudjuk átlátni a szempontokat és a különbségeket, és kiszámoltam a napi árat, ami hitelesen mutatja a táskák tényleges árát:

 Nike, Budmil, Adidas, Noname stb.
 Boblbee
 - 1-2 év alatt elnyűvődik
 - görbe testtartást okoz
 - huzamosabb ideig túlpakolva isiászt okoz
 - egy laptop könnyen sérül benne

 
- 10 évig is bírja
- kiegyenesíti a testtartást
- megelőzi az isiászt és egyéb gerincproblémákat
- nagyon kényelmes
- megvédi a laptopot
- esésnél (motoros, síeléses, lovaglásos stb) védi a hátat.
Napi ára: (10 000 Ft, másfél év) 18 FtNapi ára: 13-15 Ft, modelltől függően


Az alábbi is jó iskolatáskának. A cikk gyártó weboldalán talált anyagok felhasználásával, utólagos engedelmükkel összeállítva.


Erre a cikkre hivatkozik a Boblbee-blog!


2 komment

Címkék: táska egészség anatómia egészségmegőrzés iskolatáska gerinc ortopédia isiász szupertáska boblbee gerincsérv gerincferdülés gerincvédelem hátvédelem hátprotektor


A bejegyzés trackback címe:

https://blogja.blog.hu/api/trackback/id/tr32145223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bibabébi 2008.06.07. 16:26:18

hát... elképzelem amint ezt a 7 éves kislányom hátára raknám... akkora ez a táska kb. mint ő. de attól függetlenül lehet jó csak.. ja..

blogja 2008.09.20. 12:34:30

Igen, 50 cm a táska magassága. Tehát szerintem olyan 140-145 centitől érdemes gondolkodni benne, onnantól már rá tud ülni a gyerek derekára, és akkor készen is van a súlyátvitel. Ez nagyon fontos a gerincbetegségek szempontjából. :)
süti beállítások módosítása