HTML

Blogja blogja

Érdekességek a világból, gondolatok, vélekedések.

Friss topikok

Linkblog

2007.12.10. 20:57 blogja

Egészségbiztosítási botrány - OBH-panasz

Riel András újra megkért, hogy közöljem blogomban panaszlevelét, amit az Országgyűlési Biztosnak címzett. Kapcsolódó cikkre is hivatkozott.

Kedves András! Enyém a megtiszteltetés!

Felmerül bennem a kérdés:

Meddig piszkálhatja még az állampolgárokat a Kormány?!
MIT ENGEDÜNK MÉG MEG?!
Tisztelt Országgyűlési Biztos Úr!


2008 januárjától a betegellátó intézmények az ellátást megelőzően kötelesek ellenőrizni azt, hogy a beteg az egészségbiztosítóval jogviszonyban áll-e. A jogviszony-ellenőrzéskor kiszűrt betegek adatait pedig az OEP január elsejétől köteles átadni az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, miáltal egy diktatórikus metódus indul el az eleve hátrányos helyzetű beteg tekintetében.

Ez a rendelkezés nemzeti szégyenünk, a hátrányos helyzetűek súlyos, életet érintő, potenciálisan életveszélyt jelentő diszkriminációja.

Felhívom az Országgyűlési Biztos Úr szíves figyelmét arra, hogy az eljárás alkotmányellenes.

A Magyar Köztársaság Alkotmányának kapcsolódó paragrafusa alapjá:
70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

(2) A Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg.

A szociális biztonsághoz való jog azt jelenti, hogy az állampolgároknak joga van hozzá, nem pedig azt, hogy joga van hozzá, amennyiben igazoltan fizet érte. Ez utóbbi paradoxon, mert a fizetés szembehelyezése semmissé teszi a jog fogalmát, mivel semmilyen jog sem lehet üzleti szolgáltatás, ezek összeegyeztethetetlen fogalmak.

Az eljárás és a vonatkozó jogszabályok tehát ALKOTMÁNYELLENESEK.

A 35. paragrafusban pedig ezt olvassuk:

35. § (1) A Kormány

g) meghatározza a szociális és egészségügyi ellátás állami rendszerét, és gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről

A paragrafus ezen bekezdése nem azt deklarálja, hogy "A Kormány ... gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről akár az állampolgárok szociális biztonsága (70/E. par.), így akár élete árán is.", hanem hogy "gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről", mely gondoskodás értelemszerűen nem sérheti a 70/E. paragrafusban foglalt, szociális biztonsághoz való jogot.

Az eljárás és a vonatkozó jogszabályok tehát ALKOTMÁNYELLENESEK. 

Megjegyzés: A nemfizető betegek talán nem csak szinte, hanem ténylegesen sohasem renitencia miatt nem fizetik betegbiztosításukat, hanem azért, mert vagy nincs állásuk, vagy kénytelenek feketén munkát vállalni, pl. munkavállalójuk megtagadta a bejelentésüket, és megélhetési okokból nem emeltek szót ellene.

Kérem a vizsgálat sürgős indítását és az alkotmányellenes, és a magyar jogalkotás szégyenét jelentő rendelkezés(ek) mielőbbi megsemmisítését.

Tiszteletteljes köszönettel:

Riel András

 

4 komment · 1 trackback

Címkék: forradalom diktatúra emberi jogok orwell betegbiztosítás egészségbiztosítás


A bejegyzés trackback címe:

https://blogja.blog.hu/api/trackback/id/tr98259638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Beteg 2007.12.30. 20:01:53

Készüljönk vagy ne az egészségbiztosítási pénztárakra? Mi lesz még ebből...Az Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot. A nagy-nagy eseményről ami December 17-én történtEgészségügyi Minisz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.12.11. 15:30:16

Szerintem küldjetek a BKVnak is hasonló levelet, hogy a bliccelőket ne szállítsák le, mert többnyire nem renitencia miatt bliccelnek, hanem mert nincs pénzük.
Az alkotmány egyébként azt mondja, hogy az ellátáshoz van jogod, nem az ingyenes ellátáshoz, hiszen akkor a TB fizetést is meg lehetne tagadni.
Az egészségügyi ellátás fontos dolog, de nincs ingyen, csakúgy mint az étel, ital. Ezeket is kénytelen vagy beszerezni akkor is, ha a munkáltatód nem jelent be. Sajnos muszáj kajára költeni, meg adott esetben zsebből kipótólni a be nem fizetett TB-t, ha feketén dolgozol.

Riel András 2007.12.18. 18:40:13

Kedves Parapitty,

Nagyon szellemes vagy, de ha Te egy lennél azok közül, akikre simán rászállhat az APEH csak azért, mert feketén dolgoztatnak vagy mert nem jött össze a vállalkozásod, vagy egyéb más oknál fogva időszakosan nem tudnád fizetni a TB-det, akkor már nem szellemeskednél itt oly nagy garral.

Hivatalosan csak annyit mondok: a jog amit meg kell vásárolni, nem jog. Ergo alkotmányos jogot nem bocsáthat áruba a Kormány, márpedig pontosan ezt teszi, sőt még ennél többet is.
Éppen most lett megszavazva ez a szégyenfolt.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.12.28. 03:47:12

Egyáltalán nem szellemeskedésnek szántam.
Alkotmányos jogod az alapellátás, tehát nem hagynak elvérezni csak azért mert nincs TB-d. Mint ahogy éhen halni sem, de a kajáért is fizetni kell (most nem az 1 adag ingyenkonyháról beszélek). Szóval nem tudom ezen mit nem lehet érteni.
Egyébként mennyit is kell fizetni TB-re, ha nincs bejelentett melód, vagy nem megy a vállalkozásod valamiért? Ezt is tudjátok pontosan, vagy csak hőzöngtök?

Akik meg feketén dolgoztatnak, azokra csak szálljon rá a APEH. Amúgy meg most nem arról van szó, hogy az APEH kire hogyan száll rá jogosan vagy jogtalanul.

Riel András 2007.12.28. 11:03:36

Kedves Parapitty,

Nem olvastad el az Alkotmányt. Nem az alapellátáshoz van jogod, hanem a szociális biztonsághoz.
És nem számít hogy mennyibe kerül havonta, akármennyibe is kerül, az maffiózus védelmi pénz beszedés, semmi több, mert JOGOD van hozzá, állapolgári jogon. Az ingyenebédhez viszont nincs jogod, ilyen nincs az Alkotmányban.

Az Alkotmány nem spekuláció, egyértelműen leírja a dolgot. Minden más spekuláció, a rendelet is.

És most képzeld el, hogy még Érted is harcolok, de Te ellenem is. Szép!

Ha ma meg lehet tenni, hogy havi párezer forint védelmi pénzt szed be a kormány, akkor holnap pártízezret fog beszedni. És Parapitty mindig jogosnak fogja találni. Ma még ellátnak szürgős esetben, holnap már ennek hiánya is jogos lesz Parapitty szerint. Mert ilyen a lassú tűz. Nagyon veszélyes, így ha Te nem figyelsz fel rá és nem harcolsz ellene, én fogok.
süti beállítások módosítása