HTML

Blogja blogja

Érdekességek a világból, gondolatok, vélekedések.

Friss topikok

Linkblog

2007.09.03. 10:34 blogja

Miért a sok felesleges tanulnivaló az iskolákban?! - ITT A VÁLASZ!

Minden tinédzser eljut arra a pontra, amikor rájön, hogy nem érti miért kell integrálszámítást meg gyökvonást meg másodfokú egyenleteket tanulni az iskolában, amikor semmi szüksége nem lesz rá az életben.

A tanárok pedig nem adnak erre kielégítő választ. Persze hogy senki sem fogad el - így aztán tovább lázad - olyan válaszokat, hogy "csak", meg hogy "ez a tananyag és kész", meg "hogy okosabb legyél picinyem!".

Nos, itt a válasz, amit soha nem kaptál meg.

Tény, de korántsem a tényleges válasz az, hogy pl. a matematikai, fizikai ismeretek egy részéről csak később derül ki, hogy hasznos volt, tehát csak utólag lehet tudni, hogy mire volt jó, előre nem. Előre még a tanár is csak egy-két anyagrész értelméről tudhat, ha ő maga véletlenül találkozott azzal a szituációval, amelynek szempontjából hasznosnak bizonyult a szóban forgó ismeret - utólag.

Valójában a matematika és a fizika (kémia is) tananyag kikényszeríti az agyadtól, hogy egy összetettebb neurális (idegsejti) hálót hozzon létre, tehát hogy az agyadban az agysejtek kapcsolódási rendszere összetettebbé váljon. Ez az, amit közvetve hasznosítasz az élet minden területén, ugyanis ez egy összetettebb gondolkodásra tesz képessé, amelyre az élet minden területén szükséged van függetlenül attól, hogy ezt az integrálszámítás megtanulásával nyerted, vagy épp az többismeretlenes egyenletrendszerekével.

Az egész oktatási rendszer valójában egy nagyon egyszerű folyamaton alapul: a fejlődő szervezet - fiatalkorúak - agya még sokkal fejlődőképesebb mint a felnőtteké, ezért 18 éves kor alatt kell jól megtrenírozni az agyat egy összetett tananyagrendszerrel, pontosan olyannal, amilyet látsz az iskolákban, középiskolákban.

Ez alapozza meg a felsőfokú tanulmányaidat nem csak ismereti szempontból, de abból a szempontból is, hogy az egyetemet/főiskolát már 18 éves korunk elmúltával járjuk, és ekkor az agyunk sejthálózata már nem olyan képlékeny, tehát nem tud olyan szabadon idomulni, fejlődni a terhelésnek megfelelően, mint amennyire szükség lenne rá - ennek hiányában nagyon nehézkesnek tűnik megfelelni az egyetemi követelményeknek. Ezért ahhoz, hogy a felsőfokú tanulmányaidat kellőképpen fejlett neurális hálózattal rendelkező aggyal tudd megkezdeni, 18 éves korod alatt kell kitenni az agyadat olyan terhelésnek, mely a szükséges összetettséget kényszeríti ki tőle.

A gimnáziumi tananyag amellett, hogy a felsőfokú tanulmányi sikereidet megalapozó alapismeretekkel lát el, egyben egy komplett "agyidegfejlesztő" stratégia. Ennek a hatását persze lehet rontani is, sőt sokkal hatékonyabban lehet rontani mint segíteni, ugyanis a kábítószerek, még a marihuána is rombolja az agy neuronhálózatát, ezzel csökkenti az összetettségét. Biztos megfigyelted, hogy a drogozó osztálytársaid előbb-utóbb kezdenek egyre alacsonyabb értelmi szintre kerülni. Ez az agy visszafejlődésének a tünete, az agyuk közeledik ahhoz a szinthez, amelyen csupán a vegetációra, tehát a legegyszerűbb életfenntartó funkciók ellátására alkalmas.

Mostmár tudod a választ és tovább tudod adni az osztálytársaidnak, és akár a tanáraidnak is. Sokak esetében ugyanis csak ez a magyarázat hiányzik ahhoz, hogy értelmét lássák a tananyag minden részletét megtanulni függetlenül attól, hogy arra a konkrét ismeretre az életben szüksége lesz-e vagy sem.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás történelem tanulás egyetem biológia matek iskola tanárok diák tanár felvételi középiskola matematika fizika biosz kémia gimnázium tanítás főiskola diákok ponthatárok tananyag tanterv alaptanterv ponthatár tanulnivaló


A bejegyzés trackback címe:

https://blogja.blog.hu/api/trackback/id/tr47156221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása