HTML

Blogja blogja

Érdekességek a világból, gondolatok, vélekedések.

Friss topikok

Linkblog

2007.08.20. 19:22 blogja

A magánkézben lévő betegbiztosítás veszélyei

Mindenkinek ajánlom megnézésre a SICKO című filmet, Michael Moore legújabb dokumentumfilmjét.

Az amerikai (USA) társadalombiztosítás borzalmait mutatja be. Aki úgy véli, hogy ezzel kár foglalkozni, hiszen messze van, nos, ki kell ábrándítsam: ODA TARTUNK. A magyar társadalombiztosítás lezüllesztése a folyamat alapja, és az első lépés a vizitdíj bevezetése volt.

Michael Moore bemutatja, hogy hogyan zárnak ki majdnem ötvenmillió dolgozó vagy munkanélküli állampolgárt a a magánkézben lévő betegbiztosításból különféle jelentéktelen, de kizárónak titulált okoknál fogva. A kizáró okok lista hosszú. És ez még mind semmi.

Megismerjük azok borzalmait, akik hozzájutottak betegbiztosításhoz, de a kritikus pillanatban hogyan találnak a betegbiztosító gyilkos* orvosszakértői találtak valamilyen visszamenőleges kizáró okot, ami miatt mégsem fizetik ki a kezelés többezer vagy többtízezer dollárra rúgó összegét. *Azért mondom, hogy gyilkos orvosszakértők, mert a filmben közülök kettő is gyilkosnak vallja magát, egyikük a kamera előtt, másikuk egy bírósági tárgyaláson, televízióáltal közvetítve.

Ha pedig nem sikerül kizáró okot találni, akkor teljeskörű nyomozás indul és akár egy elírást is keresnek, hogy visszakaphassák a pénzüket.

A folyamat Nixonnal kezdődött (felvételek a filmben), akit egy magánbiztosító meggyőzött arról, hogy milyen jó a magánbiztosítás, mivel az a kezelések visszaszorítására törekszik, ezáltal gyilkolásra. Spórolni egy ember életén...

Szeptember 11-e önkéntes tűzoltói közül néhányat (az első, hivatásos tűzoltókra ugyebár rárobbantották az épületet, ezért volt szükség a romoknál önkéntesekre), akiknek a tüdőbaját a magánbiztosítóik nem hajlandóak kikezelni, illetve orvosaik százdolláros gyógyszereket írogatnak fel, Michael Moore hajóval átvitt az "ellenséges" Kubába. Láthatjuk, hogy az ellenség földjén milyen szeretettel fogadják őket, a kamera előtt sírnak, amikor megtudják, hogy ingyenesen kikezelik őket, és hogy a százdolláros gyógyszer ára ott 1 dollár körül van.

Közben a clintoni kormányzat idejében Hillary Clinton mozgalmat indított a betegbiztosítás visszaállamosítására, mely mozgalom erős, nagyon erős ellenállásba ütközik (vajon miért), és a mozgalom végül Hillary Clinton lefizetésével ér véget. Közben az ellenpropaganda a lehülyített nép hülyeségét használja ki, miközben úgy ejti ki a szónok a "szociális egészségügy"-et a száján, mintha az szocialista lenne, vagy kommunista, esetleg fasiszta lenne.

Szörnyű tükröt mutat - és egyben vérlázítóan sértő - az, hogy Nixon úgy jelentette be a betegbiztosítás privatizálását, hogy közben az állami egészségügy előnyeit sorolta fel: keresettől, egészségi állapottól, kórtörténettől, kortól függetlenül mindenki megkapja a szükséges orvosi ellátást. Eközben, mint azt a filmből is láthatjuk, éppen ez nem mondható el a később létrehozott szégyenről, amelyet ők betegbiztosításnak hívnak, de valójában népírtás.

Eközben átlátogatunk Kanadába, Nagy Brittaniába, Franciaországba, ahol a szociális, tehát állami egészségügy szárnyal, az emberek egészségesebbek, nyugodtabbak, produktívabbak, három évvel magasabb az átlagéletkor, és kiröhögik Michael Moore-t, amikor a számlázási osztályt keresi a kórházban. Aztán végül talál egy kasszát, és kiakad, amikor meglátja, hogy ott a betegek nem befizetnek, hanem megkapják az utiköltségük megtérítését.

Hogy hogyan működhet ez?
Nézd meg a filmet! Aztán olvass egy kis Drábikot, majd szavazz a királyságra, ne erre a piócatársaságra, akik az ország tetején homokoznak a te egyre nagyobb, egyre arcátlanabbul és gátlástalanabbul magasabb adódból.

Tehát ha nem szeretnéd, hogy idejusson az országod, amely a hazád, már tudod hogy mit kell döntened.

Egy ország attól válik a hazáddá, hogy a döntéseid, a cselekedeteid és az áldozataid Hazává avatják.

8 komment

Címkék: király betegség egészség biztosítás királyság népirtás betegbiztosítás társadalombiztosítás magánbiztosítók michael moore egészségbiztosítás


A bejegyzés trackback címe:

https://blogja.blog.hu/api/trackback/id/tr52144626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.08.23. 16:11:45

Én még nem láttam a Sickot, de meg fogom nézni. Viszont te meg nem tudod, milyen lesz a magyar egészségügy pár év múlva (ahogy én sem), ezért igen merésznek tűnik azt állítani, hogy ODA TARTUNK. Honnan tudod?
Az, hogy mivel tömték a fejed, az szinte egyértelművé válik a cikked végén.
Mert az kiderült belőle, kire kéne szavazni, csak az nem, hogy akkor végülis mi lesz a gond a több biztosítóval és mi a gond a vizitdíjjal?

blogja 2007.08.23. 17:39:18

Kedves Parapitty,

Tudom milyen lesz az egészségügy. Olyan mint az USA-ban. Ott is, itt is a profit a cél.
Ha a jövőt akarod látni, nézz térben oda, ahol valaki már előtted jár, és nézd meg őt, kérdezd meg őt. Ha a tendenciát ismered (vizitdíj, több-biztosítós rendszer), tudhatod, hogy késve bár, de te is ugyanott fogsz majd tartani, ahol most ő halad, és ugyanazokkal a problémákkal fogsz szembesülni mint most ő.

Az USA kvázi most a mi jövőnkben halad.

Pelikán 2007.08.23. 18:33:39

A helyzet az, hogy már most is csak álom számunkra az amerikai szintű egészségbiztosítás, de svéd adónál is többet fizetünk.

Amit te most ingyenes ellátásnak hiszel, az valójában illúzió. Számlát ugyan nem kapsz, de ellátást sem, ez a tapasztalatom. Volt több kismama, akit megfertőztek a János Kórházban és emiatt 5,5 és 6 hónapra szültek! Az előbbi ikerszülés volt, az egyik kislány meghalt. A kórház kb annyira tiszta mint egy két csillagos török motel.

Ha Szegeden a hónap második felében szül korábban egy nő, akkor 180 km-re Bp-re küldik őket, mert addigra kimerül a koraszülési keretük. A babát minden megyehatáron másik mentőautóba kell állítólag rakni! (A HVG cikke szerint)

Egy másik helyen többszörös tüdőembóliával küldték a fenébe a pácienst a kórházból. Egy orvos ismerőse tanácsára visszament, fenyegetőzött, és mivel nem volt ott a prof. aki korábban elküldte, a tapasztalatlan medika beijedt és megvizsgálta. Ennek köszönhetően még él az ember.

Cserében viszont 10 000 Milliárdos (állami+TB+nyugdíj) költségvetést dob össze 3,2 millió dolgozó ember (nem számoltam a 800 000 eltartott közalkalmazottat). Ez annyi mintha minden évben egy új dízel Toyota Corolla nettó árát adnád az államnak. Ha több kereső van a családban akkor szorozd meg ezt a számot annyival.

Én ezt a pénzt el tudnám költeni magániskolára, magánkórházra, magánnyugdíjra. Az amerikaiaktól az általuk megtermelt javak 1/3-át vonja el a kormányuk, nálunk pont a dupláját. Egye fene a különbségbe belefér egy magánbiztosítás. Holland árszínvonalon ez 40 eFt/hó lenne. Ha a gyerekedét is a sajátodhoz számolod, még mindig kevesebb mint egy fél Corolla ára.

blogja 2007.08.23. 19:41:31

Igen, a már lezüllesztett társadalombiztosításróló beszélsz. Nem azért ilyen, mert nem lehet jobb, lásd Kanada, Franciaország, Kuba stb, hanem azért, mert szándékosan ilyenné tették. És lám működött a megvezetés, mert látod arra jutottál, hogy inkább magánúton használnád fel a pénzt. És ez a csapda, mert a magánbiztosító cserben fog hagyni, ha úgy látja, hogy a te drága kezelésedből már kára származik.

Honnan tudom? Nézz távolabbra, ott potyognak le az emberek a szakadékba, mely szakadék most kiútnak mutatja magát. Nagy kelepce. Itt sem fognak máshogy gondolkodni a döntéshozók, mint az USA-ban. Próbálj meg majd úgy vitatkozni a rákműtétedről a biztosítóddal, mint most a kocsid vagy a lakásod áráról! Csak próbáld majd meg, nagyon rossz érzés lesz, mert a kocsid hiányába nem halsz bele, max nehezebb az élet, de a rákműtéttel nem ez a helyzet.

Csak csináljuk meg a magán-egészségbiztosítást! ;-)

Pelikán 2007.08.23. 21:00:39

Azért ha Kubában kerülsz kórházba, jobb ha viszel magaddal ágyneműt, gyógyszert, bukósisakot (ha rád dőlne a kórház), továbbá gumikesztyűt, és más egyszerhasználatos dolgokat, már ha kényes vagy az ilyesmire.

A biztosítókat rövid pórázon kell tartani, mert ha az autód kárát nem fizetik ki olcsóbban jutnak, így hitelhez mintha banktól vennék fel.

Olyan törvényeket kell hozni, hogy a kórház köteles legyen mindenkit ellátni, és behajthassa utólag a biztosítótól, amelyik nem bújhat ki mindenféle trükkökkel a fizetés alól. Ha csődbe menne egy ilyen biztosító, akkor az összes vezetője legyen leültethető, stb.

Nem igényel nagy szellemi erőfeszítést még egy politikustól sem, hisz ott van pl. a MABISZ amelyik fizet az ismeretlen károkozók által okozott autókárokért és utólag behajtja.

Pelikán 2007.08.24. 09:59:54

Helyesbítek: a Mabisz a biztosítással nem rendelkezők és külföldiek helyett kell, hogy fizessen, majd behajtja.

blogja 2007.08.24. 10:58:36

Valóban talán ki lehet találni olyan megoldást, ami megóvja az embereket azoktól a hátulütőktől, amelyektől az amerikai lakosság túl beteg része szenved vagy el is halálozik benne.

Az eredmény végülis egy olyan dilemma lenne, amelyben vagy döntünk egy Kanadában, Kubában stb. jól működő (tehát jó referenciával bíró) rendszer alkalmazásáról, vagy egy igen rossz referenciákkal bíró rendszer (USA) alkalmazásáról, mely esetében a profitorientiált gondolkodás által magában hordozott veszélyek kivédését is meg kell oldani.

Én inkább azt választanám, amelyiket nem kell foltozgatni. :) De ez persze magánvélemény.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.08.24. 11:55:21

Blogja, kicsit leegyszerüsíted a kérdést. Azért mert van az USAban egy szar profitorientált eg. rendszer, még nem biztos, hogy oda tartunk. Márcsak azért sem, mert Európában még van jópár másik rendszer, amik kisebb-nagyobb részben beépítik a profitot. Egyébként eleve nem értem, hogy a profit önmagában miért ördögtől való. Nézd meg a kereskedelmet, látsz a profit működésére jó és rossz példát is. Minden azon múlik, hogy a felelős vezetők mit csinálnak, milyen lesz a törvényi háttér.
Ne haragudj, de az faszság, hogy "valakik" lezüllesztették a TB rendszert? Kik és hogyan? Hányan is dolgoznak az egészségügyben? Hány kórház van? Ezek szerint az összes kórházi vezető meg van vezetve és eszközként használják őket a TB lezüllesztésében. Ennyire szerintem egyik kormány sem ügyes és akkor még nem tisztáztuk az indítékokat.

A közlekedésben is több biztosítós modell működik. A biztosítók versengenek az ügyfelekért. Aláígérnek egymás árainak és plusz szolgáltatásokkal próbálnak elcsábítani. Ahogy a piac megkívánja. Ez olyan rossz rendszer? Jobb lenne 1 db biztosító, akinek nincsenek versenytársai? Ugye tudod, milyen szarul és pazarlóan működik bármilyen cég, akinek nincs versenytársa. Akik az egy biztosítós rendszerhez ragaszkodnak, azok lényegében a kádári szocializmust szeretnék vissza.

Amúgy meg jól írja Pelikán, kurva sok nagyobb probléma van az egészségügyben. A hálapénztől kezdve a szakmailag elfogadhatatlna kezelésekig. Érdekes módon mindenki ismer sztorikat baráti körből valamilyen felháborító kórházi esetre. Ez nem lehet véletlen. Azok keltik most a pánikot akiknek érdeke a régi szar rendszer és ezzel a biztosnak hitt pozíciójuk megtartása. Amíg az ő hisztijükkel van tele a sajtó, addig se kell fogalkozni a visszaélésekkel, hálapénzzel, dilettantizmussal. Szerintem nincs okunk az USA rendszerével foglalkozni amíg itthon ilyen állapotok uralkodnak.
süti beállítások módosítása